Smysl a cíl canisterapeutických zkoušek?

15.05.2014 21:17

Cíle canisterapeutických zkoušek

Cílů je hned několik a na všechny tyto aspekty se hledí po celou dobu kurzu a zkoušek, nejen při zkoušce samotné:

  • identifikovat a vyřadit psy, kteří nejeví zájem o kontakt s lidmi
  • identifikovat a vyřadit psy, kteří projevují agresivitu, což představuje základní stupeň ochrany klientů
  • identifikovat a vyřadit psovody, kteří se nevhodně chovají ke svým psům, což představuje základní ochranu welfare psů
  • identifikovat a vyřadit psy, kteří neodpovídají svou zralostí nebo zdravotním stavem

Způsob hodnocení průběhu zkoušek

Při zkouškách se ani tak nehodnotí "zda" pes provede daný úkon (jedná se o povely běžné poslušnosti, takže předpokládáme, že jej provede), ale hlavně "jak" ho provede. Nejednou jsme slyšeli námitku, že zkoušky jsou pro zkušenějšího kynologa jednoduché a "tyhle úkoly přece zvládne každý". Tento názor pramení ze základního nepochopení smyslu zkoušek.

Dovolte nám přirovnání. Budete-li trenérem gymnastického kroužku, který hledá nové budoucí sportovce, co uděláte? Postavíte dětem ve školní tělocvičně běžnou překážkovou dráhu a budete pozorovat, jakým způsobem zvládají úkoly, na které jsou zvyklé. Velice snadno při tom rozpoznáte, které dítě je hbité a má potenciál.

Přesně na tomto principu fungují canisterapeutické zkoušky - necháme Vás "projít kolečko" relativně běžných úkolů, doplněných o některé úkoly simulující běžné situace v zařízení, a budeme Vás při tom pozorovat.

Kynologie versus canisterapie

Může to pro Vás být překvapující, ale ne všichni vycvičení psi zvyklí na klasickou kynologii jsou vhodní pro canisterapii. U kynologů hodnotíme schopnost psa spolupracovat s páníčkem. U canisterapie se jedná o schopnost obou se kontaktovat s dalšími lidmi (starými, nemocnými, postiženými, dětmi atd.) Vždy se tedy hodnotí hlavně sehranost týmu při kontaktu s třetí osobou.

Pes, který "poslouchá jako hodinky", je orientovaný na plnění úkolů a překonávání překážek, ale práce a kontakt s lidmi ho evidentně nebaví, u nás neprojde. Tohle může být pro mnoho kynologů nepochopitelné, protože jsou z různých kynologických disciplín zvyklí na "měřitelné cíle" - pes přeskočil překážku, dostanete tolik a tolik bodů. U nás může pes teoreticky splnit všechny úkoly na jedničku, ale pokud to pes dělá jen kvůli drilu nebo dokonce ze strachu z páníčka, na canisterapii se nehodí.

U zkoušek vždy sledujeme, jak pes na svého páníčka reaguje, jestli pracuje s láskou a radostí, protože jedině tak může lásku a radost dál předávat.

 

Zdroj: www.canisterapie.cz/cz/canisterapie-zakladni-informace/canisterapeuticke-zkousky/smysl-a-cile-canisterapeutickych-zkousek-16.html