1. Mateřská škola Karlovy Vary, Komenského 7 Příspěvková organizace Odloučené pracoviště Krymská 12

15.05.2014 21:41

25. 4. 2014- Broučková třída

 

Pátek ve třídě Broučků proběhl v seznamovacím duchu, do třídy totiž poprvé zavítala psí kamarádka Arwen. Děti i rodiče byli na tuto chvíli již delší dobu připravování a z projektu byli nadšeni. Rodiče jsou vděční za projekt, jehož smyslem je, naučit děti chovat se v přítomnosti psů tak aby co nejvíce snížily riziko útoku. Zároveň rodiče uvítali, že se děti naučí psům důvěřovat.

Dá se říci, že Arwen byla téměř celé ráno i dopoledne ve svém stanu a děti se s ní postupně skrz síťovaná okna seznamovaly. Děti byly předem seznámeny s tím, jak se v přítomnosti Arwen chovat, co dělat a nedělat. Věděly, že pokud je Arwen na svém místě, nikdo k ní nesmí chodit, pokud je na místě, odpočívá. Arwen měla také příležitost seznámit se s novým prostředím i si každé z dětí důkladně očichat. Chvilku nám dělala společnost při povídání v komunikativním kruhu a po cvičení si ji mohly děti za odměnu pomazlit. I děti z ostatních tříd se na Arwen přišly alespoň na malý okamžik podívat a až když jsme jim také přislíbili návštěvu, mohly s klidným svědomím odejít zpět do svých tříd.

Ven jsme šli s Broučky i Arwen společně, děti měly procházku po blízkém okolí MŠ skutečně za odměnu. Arwen vedly na vodítky nejstarší děti, což díky její ohlávce nebyl žádný problém, neboť jí ohlávka neumožňuje táhnout. Některé děti se ošklíbaly, že Arwen vykonává potřebu a že se po ní musí uklízet, ale i to jsme si vysvětlili… Myslím, že i tato část péče o psa by si měly děti dobře uvědomovat, okolo nás je spousta dospělých vlastnících psa bez ochoty po něm uklízet…

Celý den byly děti velice snaživé a cítila jsme z nich opravdu příjemný klid. Všechny děti se snažily jak proto, aby neznepokojovaly Arwen a zpříjemnily jí její pobyt ve školce, tak proto, aby si zasloužily slibovanou procházku a relaxační chvilku, kdy si mohly Arwen pohladit, pomazlit. Musím říci, že i Arwen přes její nízký věk a pramálo zkušeností s prací v neznámém prostředí, byla velice klidná a poslušná. K dětem byla velice přátelská a měla o ně velký zájem.

Velice se s Arwen těšíme na další chvíle prožité v naší mateřské škole.

Fotky na facebooku / na rajčeti